رییس دانشکده علوم پزشکی مراغه در این جلسه با اشاره به اهمیت جوانی جمعیت بهعنوان یکی از اصلیترین سرمایههای هر جامعه، اظهار داشت: جوانی جمعیت نمادی از پویایی و توسعهپذیری یک ملت است چرا که نیروی انسانی جوان، موتور محرکه پیشرفتهای علمی، اقتصادی و اجتماعی بوده و کشورها برای رسیدن به این هدف، نیازمند برنامهریزی دقیق و بلندمدت هستند.
وی افزود:در شرایط فعلی، اجرای سیاستهای جمعیتی و فراهم کردن زیرساختهای لازم برای حمایت از خانوادهها و جوانان، وظیفهای ملی است که نیازمند همدلی و تلاش و آگاهی بخشی همگانی است. در ادامه، دکتر الهه حقگشایی معاون بهداشتی دانشکده، با تأکید بر ضرورت سیاستگذاری بومی برای افزایش جمعیت، بیان کرد: بررسی تجارب جهانی و انطباق آنها با نیازها و ظرفیتهای داخلی، راهکار مؤثری برای بهبود وضعیت جمعیتی کشور خواهد بود.
وی ادامه داد: اقداماتی نظیر ایجاد مراکز حمایت از مادران و کودکان مثل مرکز مردمی نفس، ارائه مشوقهای اقتصادی برای فرزندآوری، و بهرهگیری از ظرفیت رسانهها برای آگاهیبخشی و ترویج فرهنگ خانوادهمحور، از جمله برنامههایی است که میتواند در این مسیر اثربخش باشد.
در ادامه معاون بهداشتی دانشکده، با تشکر از اعضای محترم برای ارسال مستندات کمیتههای تخصصی در موعد مقرر، خواستار حمایت کلیه معاونین و مدیران در راستای ارتقای آگاهی عمومی و ترویج سیاستهای جوانی جمعیت شدند.
رئیس کمیته تخصصی رسانه نیز در این جلسه خلاصهای از سند NSSM200 را ارائه داده و توضیحاتی در خصوص سیاستها، دستورالعملها، و استفاده از ظرفیت نهادها و سازمانها برای تحقق اهداف جوانی جمعیت بیان کرد.
دکتر عباس بهروزی، با بازخوانی سند «کنترل جمعیت» هنری کسینجر جنبههای مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی این سند را بررسی کرده و گفت: نقش رسانه ها و جهت دهی به افکار عمومی و اقناع انها برای تحقق اهداف سیاست افزایش جمعیت نقش برجسته و پر اهمیت است.
وی در این راستا گفت: بررسی و مهندسی معکوس سیاستهای جمعیتی نظیر سند NSSM200 میتواند درسهای ارزشمندی برای بومیسازی راهکارهای افزایش جمعیت در کشور ما ارائه دهد. ما باید با تکیه بر فرهنگ ایرانی-اسلامی و ایجاد زیرساختهای حمایتی، خانوادهها را برای فرزندآوری تشویق کنیم.
وی با ارائه پیشنهاداتی برای بومیسازی سیاستهای افزایش جمعیت، اظهار داشت:این طرح که در سال ۱۳۴۱ وارد ایران شد و در نهایت در دهه 60 به موفقیت رسید، نمونهای از تأثیر سیاستهای هدفمند در تغییر ساختار جمعیتی یک کشور است.
همچنین، خانم برار، سرپرست گروه جوانی جمعیت و سلامت خانواده، ضمن تشکر از زحمات اعضای کمیتهها، پیشمصوبات کمیتههای تخصصی را با نمایش اسلایدهایی جهت صدور تاییدیه از سوی اعضا ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت گزارش داد.
وی با استناد به مکاتبه وزارتی، بر ارسال اقدامات صورتگرفته در خصوص جوانی جمعیت در سهماهه دوم و سوم سال جاری به دبیرخانه تا تاریخ 30 آذر ماه برای جمعبندی و ارسال به مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت تأکید کرد.
در این جلسه مواردی همچون اجرای مواد ۲۲، ۲۸ و ۴۶ قانون جوانی جمعیت، راهاندازی اتاق مادر و کودک در مراکز شهری و روستایی، تهیه پیوستهای فرهنگی و محتوای آموزشی، و تقدیر از مراقبین سلامت و بهورزان در صورت ارتقای شاخصهای جمعیتی مورد بررسی قرار گرفت.
در ادامه این نشست، اعضای کمیتههای تخصصی گزارشهای عملکرد خود را ارائه داده و در خصوص مسائل و چالشهای موجود در اجراییسازی مواد قانونی مرتبط با حیطه تخصصی به بحث و تبادلنظر پرداختند.
تأکید بر نقش جامعه در تحقق اهداف جوانی جمعیت
در پایان این جلسه، اعضای ستاد بر اهمیت آگاهیبخشی عمومی و مشارکت فعال جامعه تأکید کردند. استفاده از ظرفیتهای آموزشی، تشویق به ازدواج و فرزندآوری در کنار تقویت ساختارهای حمایتی از خانوادهها از جمله اقداماتی بود که بهعنوان راهکارهای عملی مطرح شد. همچنین بر لزوم گسترش فرهنگ مسئولیتپذیری اجتماعی در قبال آینده جمعیتی کشور، بهویژه از طریق نهادهای آموزشی و فرهنگی تأکید شد تا نسلهای آینده بتوانند در محیطی پایدار و پویا رشد کنند. در این نشست، موارد زیر بهعنوان اقدامات ضروری برای تحقق اهداف جوانی جمعیت مورد بحث و تأکید قرار گرفت:
پیگیری ساخت یا تأمین خوابگاههای دانشجویی و متأهلی برای تسهیل شرایط ازدواج و فرزندآوری. آموزش و اقناع کارکنان و مسئولان در خصوص بحران سالمندی جمعیت، پیشگیری از سقط جنین، و ترویج فرهنگ جوانی جمعیت. اجرای بازدیدهای تیمی شامل نمایندگان غذا و دارو، تعزیرات، و پلیس اماکن از صنوف فروش تجهیزات پزشکی بهمنظور شناسایی تخلفات در شبکه توزیع دارو و تجهیزات مرتبط با سقط جنین. تأکید بر نقش جامعه در تحقق اهداف جوانی جمعیت
در پایان این جلسه، اعضای ستاد بر اهمیت در پایان این جلسه، اعضای ستاد بر اهمیت آگاهیبخشی عمومی و مشارکت فعال جامعه تأکید نموده و استفاده از ظرفیتهای آموزشی، تشویق به ازدواج و فرزندآوری در کنار تقویت ساختارهای حمایتی از خانوادهها از جمله اقداماتی بود که بهعنوان راهکارهای عملی مطرح شد. همچنین بر لزوم گسترش فرهنگ مسئولیتپذیری اجتماعی در قبال آینده جمعیتی کشور، بهویژه از طریق نهادهای آموزشی و فرهنگی تأکید شد.