پنجمین پایش ملی برنامه پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید توسط گروه بهبود تغذیه دانشکده علوم پزشکی مراغه در بهمن ماه 1393 اجرا شد. این برنامه با اهداف :
1 . تعیین وضعیت دریافت ید خانوار از طریق اندازه گیری میانه ید ادراری دانش آموزان پایه دوم تا چهارم ابتدایی ( 8 تا 10 ساله ) مدارس
2 . تعیین میزان ید موجود در نمک های مصرفی در سطح خانوارها
3 . تعیین میزان ید موجود در نمک ها در سطح توزیع ( فروشگاههای محلی عرضه و فروش مواد غذایی ) و تعیین میزان ید موجود در نمک ها در سطح تولید انجام می شود.
در این راستا ، پس از مشخص شدن خوشه های مدارس ابتدایی ( 3 مدرسه ) به مدارس مربوطه مراجعه و از هر مدرسه از 20 دانش آموز پایه های دوم ، سوم و چهارم نمونه اداری گرفته شد . خوشه های خانوارها ( 2 خوشه شهری و یک خوشه روستایی ) نیز شناسایی شد و به درب منازل مراجعه گردیده و نمونه نمک مصرفی خانوار یدسنجی و پرسشنامه مربوطه تکمیل شد.
جهت تعیین میزان ید موجود در نمک ها در سطح توزیع 10 خوشه شهری و 5 خوشه روستایی مشخص شده بود که با همکاری مهندسین بهداشت محیط نمک توزیع شده در فروشگاههای مشخص شده یدسنجی شد.
کلیه پرسشنامه های تکمیل شده به انضمام 3 نمونه از نمک مصرفی خانوارهای سرخوشه و 2 نمونه نمک عرضه شده در اماکن عرضه مواد غذایی جهت انجام آزمایشات کمی به پژوهشکده غدد در تهران ارسال شد.