چهارشنبه 27 فروردين 1404
تاریخ : چهارشنبه 20 فروردين 1404
کد 3617

کاهش مرگ میر نوزادان و کودکان در شهرستان مراغه

به گزارش روابط عمومی، در سال ۱۴۰۳، با اجرای برنامه‌های مداخله‌ای هدفمند و تقویت خدمات مراقبتی در حوزه سلامت مادر و کودک، شهرستان مراغه توانسته است به کاهش چشمگیر میزان مرگ‌ومیر نوزادان و کودکان زیر پنج سال دست یابد.

گفتنی است این موفقیت، نتیجه تعامل اثربخش حوزه بهداشت، مراقبین سلامت، و حمایت‌های مدیریتی و علمی در سطوح مختلف است؛ مسیری که با شعار «شروعی سالم، آینده‌ای روشن‌بخش» سازمان جهانی بهداشت، هم‌راستا و هم‌افزاست.

 

 رییس دانشکده علوم پزشکی مراغه در این راستا گفت: کاهش چشمگیر میزان مرگ‌ومیر کودکان زیر پنج سال در سال ۱۴۰۳، نشانه‌ای روشن از پیشرفت در شاخص‌های بهداشتی شهرستان مراغه است.

دکتر اللهوردی ارجمند افزود: بر اساس آمار ثبت‌شده، میزان مرگ‌ومیر کودکان زیر پنج سال به ۹.۴۷ در هر هزار تولد زنده کاهش یافته که در مقایسه با سال ۱۴۰۲، پیشرفت چشمگیری را نشان می‌دهد، همچنین نرخ مرگ نوزادان به ۵.۴۱ در هزار تولد زنده کاهش یافته است. این آمار نشان‌دهنده اجرای مؤثر برنامه‌های مراقبتی، شناسایی به‌موقع کودکان پرخطر، مراقبت‌های نوزادی و همچنین آموزش‌های مستمر والدین است.

 وی اذعان کرد: نقش کلیدی دوران ابتدایی زندگی، از پیش از تولد تا سال‌های اولیه کودکی، در شکل‌گیری بنیان سلامت جسمی، روانی و اجتماعی افراد غیرقابل انکاربوده و سرمایه‌گذاری در این دوران، نه‌تنها باعث کاهش بار بیماری‌ها و افزایش بهره‌وری در آینده می‌شود، بلکه نابرابری‌های سلامت را نیز کاهش می‌دهد. این دستاورد، مرهون زحمات بی‌وقفه همکاران حوزه سلامت، مراقبین و بهورزان پرتلاش و مشارکت فعال خانواده‌هاست.

 دکتر الهه حق‌گشایی، معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی مراغه نیز در ادامه گفت: در گذشته، بیماری‌های عفونی مانند اسهال و پنومونی، از مهم‌ترین علل مرگ کودکان محسوب می‌شدند، اما امروزه عواملی مانند سوانح غیرعمدی، حوادث ترافیکی و غرق‌شدگی، در صدر علل مرگ کودکان یک تا ۵۹ ماهه در کشور قرار دارند.

 وی اضافه کرد: خوشبختانه در شهرستان مراغه، با تقویت هماهنگی‌های درون‌بخشی و برون‌بخشی، تنها دو مورد مرگ کودک ناشی از حوادث در سال ۱۴۰۳ ثبت شده است؛ این امر، گواه اثربخشی برنامه‌های پیشگیری و آموزش‌های ایمنی در سطح خانواده و جامعه است.

 وی افزود: در حوزه مراقبت از کودکان زیر پنج سال، پوشش بیش از ۸۸ درصدی مراقبت‌ها، و شناسایی و پیگیری ۴۷۲ کودک پرخطر بر اساس سامانه MCMC، از جمله دستاوردهای قابل‌تقدیر سال گذشته است.

 وی با اشاره به اهمیت وضعیت سلامت و شیردهی مادران گفت: در همین راستا، ۱۹۷۲ مورد ارزیابی وضعیت سلامت و شیردهی مادران در سطح مراکز شهری و روستایی انجام شده تا مادران دارای مشکلات در شیردهی، به مراکز مشاوره تخصصی شیر مادر ارجاع داده شوند. همچنین در هشت مرکز بهداشتی کلاس‌های آمادگی برای زایمان توسط مربیان آموزش‌دیده برگزار شد که در ارتقاء آگاهی مادران و کاهش مرگ نوزادی نقش بسزایی داشته است

 دکتر حق گشایی ادامه داد: همچنین بیش از ۹۰ درصد کودکان یک‌ساله با استفاده از پرسشنامه‌های تکامل، غربالگری شده‌اند و در صورت نیاز، به واحدهای تخصصی ارجاع شده‌اند. اجرای دقیق این برنامه‌ها، نتیجه تلاش تیم سلامت و همراهی والدین در فرآیند مراقبت مستمر بوده است.

 وی در ادامه اضافه کرد :در سال گذشته، ۳۲۵ نوزاد از آموزش‌های مراقبت آغوشی بهره‌مند شدند. همچنین پرونده‌های الکترونیکی بارداری و پیش از بارداری مادرانی که نوزادان خود را از دست داده‌اند، بازبینی شده و پس‌خوراند به مراکز تابعه ارسال گردیده تا از تکرار موارد مشابه پیشگیری شود. بهبود کیفیت مراقبت‌های پیش از بارداری و بارداری نیز از طریق برگزاری جلسات آموزشی، سمینارهای ماهانه، و پایش‌های محیطی توسط کارشناسان مادران و نوزادان به‌طور جدی دنبال شده است.

 رییس گروه جوانی جمعیت و سلامت خانواده دانشکده علوم پزشکی مراغه نیز در این خصوص گفت: مراقبت‌های مستمر و دقیق نوزادان نقش تعیین‌کننده‌ای در کاهش مرگ‌ومیر و ارتقاء شاخص‌های تکامل جسمی، ذهنی و عاطفی آنان دارد.

برار افزود: در سال ۱۴۰۳، تعداد ۲۱۶۸ مورد مراقبت در بازه سنی ۳ تا ۵ روزگی و ۲۴۲۹ مورد مراقبت در ۱۴ تا ۱۵ روزگی برای نوزادان تحت پوشش مراکز شهری و روستایی انجام شده است.

 به گزارش روابط عمومی، از دیگر اقدامات شاخص در سال ۱۴۰۳، برگزاری کارگاه آموزشی کمک به تنفس نوزاد (HBB) به‌صورت تئوری و عملی برای ماماها و مراقبین سلامت بود که نقشی اساسی در آمادگی نیروها برای مقابله با شرایط اورژانسی نوزادان دارد.

 همچنین برنامه ارتقاء کیفیت مراقبت‌های نوزادی مبتنی بر شواهد، برای تیم سلامت در تمامی مراکز شهری و روستایی اجرا شده است تا از طریق دانش‌افزایی و اصلاح فرآیندهای مراقبتی، زمینه برای کاهش بیشتر مرگ‌ومیر نوزادان فراهم گردد.

 این موفقیت در کاهش مرگ‌ومیر نوزادان و کودکان، نتیجه همراهی تیم سلامت و مشارکت خانواده‌هاست؛ راهی که تنها با استمرار آموزش، تقویت زیرساخت‌ها و حمایت از نیروهای خدمت‌رسان تداوم خواهد یافت. مراغه در سال ۱۴۰۳ گامی بلند در مسیر ارتقاء سلامت نسل آینده برداشته است.
 

  • نوشته شده
  • در چهارشنبه 20 فروردين 1404
  • تعداد بازدید 13
  • واحد ارجاع دهنده روابط عمومی دانشکده علوم پزشکی مراغه
بارگذاری ...